Α2 Σε ποιο ή σε ποια όργανα ειδικεύεστε;

(η φωνή περιλαμβάνεται στα όργανα) - (ερώτηση πολλαπλής επιλογής)

Χωρίζουμε τα όργανα σε συχνότερα εμφανιζόμενα (πορτοκαλί διάγραμμα) και σε λιγότερο συχνά εμφανιζόμενα (γκρι διάγραμμα).

Η φωνή είναι το όργανο στο οποίο ειδικεύονται αποκλειστικά ή μη, οι περισσότεροι μουσικοί που ολοκλήρωσαν την έρευνα. Αυτό είναι κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό στο χώρο του λαϊκού πολιτισμού, όπου η φωνή θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για να εκφραστεί κανείς και ακόμα πιο απαραίτητο για να εργαστεί. Η οικονομική πραγματικότητα των τελευταίων ετών έχει κάνει ιδιαίτερα δύσκολη τη θέση των αμιγώς οργανοπαιχτών, οπότε η φωνή επιστρατεύεται ως απαραίτητο εργαλείο.

Στην έρευνα καταγράφονται 33 μουσικά όργανα από διάφορους “χώρους” της παράδοσης, ελληνικής ή μη. Τα περισσότερα εμφανίζονται σε μικρούς αριθμούς με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να αποκομίσουμε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με διάφορα θέματα που ήταν στόχος μας να ερευνηθούν. Θεωρούμε, όμως, ενδεικτική την ποικιλία των οργάνων στα οποία ειδικεύονται οι μουσικοί του δείγματος, όπως και το γεγονός ότι πολλά από αυτά δεν ανήκουν σε αυτό που θα ονομάζαμε “παραδοσιακά”. Είναι ένα γεγονός που επιβεβαιώνει την αρχική ιδέα της ομάδας έρευνας ότι ο λαϊκός πολιτισμός εξελίσσεται γοργά και προς κατευθύνσεις που δε μπορούμε πάντα να προβλέψουμε.

Θεωρούμε ότι αυτή η πολυμορφία είναι ένα κίνητρο για περαιτέρω έρευνα όσον αφορά το ρόλο των οργάνων στο διάλογο του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού με τις παραδόσεις 13 και τα ιδιώματα άλλων τόπων.